SUVITUULEN AALLOILLA No Government Is Liberal By Nature - Ludvig von Mises

Paul Krugman lyttää tylysti Olli Rehnin

  • Paul Krugman
    Paul Krugman
  • Olli Rehn
    Olli Rehn

"[Rehn] on saanut aikaan suunnattomasti tuhoa, ja hänellä on edelleen valta aiheuttaakseen paljon lisää."

Noin aikamme ehkä seuratuin, Nobel-palkittu taloustieteilijä Paul Krugman lyttää tylysti Olli Rehnin ja varoittaa Rehnin aikaansaamasta lisätuhosta.

Krugman kirjoittaa New York TImes'in lauantaisessa blogissaan otsikolla "Gratifying signs of Desperation" (Tyydytystä tuottavat epätoivoisuuden merkit.)

Kirjoituksessa Krugman käsittelee viime-aikoina kiihtynyttä keskustelua ns. austerity- eli kiristävän-talouspolitiikan vaikutuksista. Tätä politiikkaa ajavat niin Suomi, Saksa kuin Euroopan Komissiokin. Perinteisesti myös IMF, Kansainvälinen Valuuttarahasto, on ollut tämän politiikan tukija. Eurokriisin viime vuosien kokemusten perusteella IMF on kuitenkin muuttanut linjaansa, minkä seurauksena kiristävän-politiikan kritiikki on kiihtynyt.

Rehniä koskevasta osuudesta:

"Meanwhile, Olli Rehn of the European Commission, a firm advocate of austerity, responds to the disastrous economic news in Europe, which has confirmed the warnings of austerity critics and led to a widespread reassessment of fiscal multipliers; it seems that they are large in a liquidity trap, just as some of us predicted. Rehn’s answer? We need to stop putting out these economic studies, because they’re undermining confidence in austerity!

(Samanaikaisesti, Euroopan Komission Olli Rehn, kiristävän politiikan tiukka kannattaja, vastaa Euroopan taloudesta kantautuviin katastrofaalisiin uutisiin, jotka ovat vahvistaneet kiristys-politiikan kriitikoiden varoitukset sekä johtaneet talouspolitiikan kertoimien laajaan uudelleenarviointiin; vaikuttaa siltä, että ne [talouspolitiikan-kertoimet] ovat suuria likviditeetti-loukussa, juuri niinkuin jotkut meistä ennustivat. Rehnin vastaus? Meidän on lopetettava tälläisten taloudellisten tutkimusten julkaiseminen, koska ne nakertavat luottamusta kiristyspolitiikkaan.)

Tässä Olli Rehnin lausunto, johon Krugman siis reagoi:

"Haluaisin tehdä muutaman huomion keskustelusta, joka ei ole ollut avuksi ja on vaarallisesti murentanut sitä luottamusta, mitä olemme kivuliaasti rakentaneet viimevuosina yömyöhäisissä kokouksissa. Viittaan keskusteluun talouspolitiikan-kertoimista, eli talouspolitiikan muutosten vaikutuksesta talouskasvuun. Tämä keskustelu ei yleisesti ottaen ole tuonut meille paljoa uutta tietoa."

("I would like to make a few points about a debate which has not been helpful and which has risked to erode the confidence we have painstakingly built up over the last years in late night meetings. I refer to the debate about fiscal multipliers, i.e. the marginal impact that a change in fiscal policy has on economic growth.  The debate in general has not brought us much new insight.")

Kirjoituksensa otsikon mukaisesti Krugman pitää tälläistä Rehnin purkausta tyydytystä tuottavana. Koska se on hänen mielestä merkki [Rehnin] epätoivosta.

Samaan hengen vetoon Krugman kuitenkin varoittaa meitä:

"[Rehn] on saanut aikaan suunnattomasti tuhoa, ja on edelleen valta-asemassa aiheuttaakseen paljon lisää"

("As I said, these signs of desperation are gratifying. Unfortunately, these people have already done immense damage, and still retain the power to do a lot more.")

***

Ja kuten varsin hyvin tiedämme, me kansalaiset emme ole äänestäneet Olli Rehniä päättämään yhtään mistään. Eikä ole sellaista vaalia, jossa voisimme äänestää hänet pois vallasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (99 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hieno kirjoitus aikamme ykkösekonomistilta Krugmanilta.

Rehn ja muut Euroopan uusoikeistolaiset uskovat läpeensä talouskurin ja menoleikkausten autuuteen. Tuskin Rehn tulee mielipiteitään koskaan muuttamaan, mutta menettänee asemansa ennen pitkää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mielipiteen vaihtoa tulisi harrastaa enemmän. Koko ajan tulee olla ajan hermolla, jos ei muuta koskaan mielipidettään on jämähtänyt. Kaikki jämähtäneet pitäisi vaihtaa uusiin aivoihin, joissa ovat järjen hivenet irrallisina vaihtoon.

Jos ihminen on täysin viisas, ei hän voi omaksua mitään uutta, joten...

. suvituuli

Aivan.

Vaikka Krugmanin kritiikki yhtäältä kohdistuukin austerity-politiikan epäonnistumiseen, samalla se on erityisesti tähdätty Rehnin muistiossaan harrastamaan yritykseen tukahduttaa keskustelu. Vieläpä tieteellinen keskustelu.

Hannu A Virtanen

Rehn on luonut uraa aikaisemmin mikkeliläisessä autovaraosaliikkeessä.

En tiedä olisiko Motonet tai Biltema kiinnostunut hänen palveluksistaan?

Niin paljon hän on tuhoa aiheuttanut Suomen maaseudulle

http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p... viesti # 16

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Oho..melko raju heitto laittaa Krugman kuitenkin aikamme ykkösekonomistiksi. Hänelläkin on "pieniä" ongelmia kokonaiskuvan kanssa..siis ainakin ollut.

Eniten hän on päässyt esille syystä tai toisesta,mutta ei sitä parane välttämättä ottaa siten,että se mitä hän puhuu olisi täydellinen ja koko totuus.

Tämä näin huomautuksena vain.

. suvituuli

Krugmanin "taloustieteestä" voi olla montaa mieltä.

Mutta hänen kunniakseen on joka tapauksessa sanottava se, että hän astuu reilusti alas akatemian norsunluutornista, ja pyrkii (kansallekin) ymmärrettävästi välittämään näkemyksensä ja ennen kaikkea haastaa ajattelemaan ja pakottaa toisella tavalla ajattelevat puolustamaan näkemyksiään.

Mihin haasteeseen Rehnin vastaus on - kielletään koko keskustelu...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #63

No tuosta on helppo olla samaa mieltä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #63

suvituuli...
"kielletään koko EU-keskustelu". Suomihan on tottunut itsesensuuriin niin suomettumisen kuin brysselöitymisenkin vuoksi. Kulissit, mantrat, teemat ja tavoitteet ovat vain muuttuneet idästä etelään. Pääasia, ettei tarvitse miettiä, kun on talutusnuorassa ja kysyy vuorosanat päivittäin, mitä voi sanoa ja mitä ei: milloinkin, missäkin ja kenelle. Papukaijana! Tai kuin magnetofoni!

. suvituuli Vastaus kommenttiin #100

Rehn on tietysti suomalainen, mutta tätä muistiota ja sen viestiä ei ollut tarkoitettu suomalaiseen keskusteluun. Kuten tuolla alemmassa kommentissani(86) totean:

"tämän nimenomaisen Rehnin muistion jakelulista on seuraava:

ECOFIN [euroryhmän]ministerit
Mr. Draghi, EKP
Mr.Wieser, EFC[?]
Mr. Viljbrief, EPC[?]
Mr. Hoyer, EIB
Mr. Regling, ESM
Ms. Lagarde, IMF"

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olen yrittänyt seurata, mitä six-pack on ollut mieltä Olli Rehn'in ja EU:n euro- ja velkakriisien hoidosta. Täytyy myöntää, että olen ymmäränyt hallituksemme myöntyneen komission päälinjoihin ilman suurempaa kritiikkiä.

Nyt voimme pohtia sitäkin "tuleeko Suomen hallitus ja sen voimakaksikko mielipiteitään koskaan muuttamaan", vai jatkuuko tilanne, jossa voidaan tehdä "vieläkin suurempaa vahinkoa".

Varoituksia ainakin on hyvien argumenttien kera esitetty jo yli kolmen vuoden ajan.

. suvituuli

Juu. Siinä missä toisessa yhteydessä puhutaan Soinin-Cameronin linjasta, tässä yhteydessä voidaan puhua Merkelin-Kataisen/Urpilaisen-Rehnin linjasta.

Pointti yksinkertaistettuna on se, että tämän austerity-linjan mukaisen Kreikan tuki- ja talouspolitiikan olisi pitänyt kääntää Kreikan talous - reippaaseen! - kasvuun jo kaksi vuotta sitten.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #67

Ja Soinin-Cameronin linja "Kreikka ulos eurosta, drakma käyttöön n. 30% devalvoituna" olisi ehtinyt jauhaa näyttöään jo kolme vuotta.

Tulosta emme tiedä. Ehkä Kreikka olisi jo toipumassa, mutta ainakin tukihimmelien suunnitteluun ja hankintaan käytetyt resurssit ja tolkuton aika sekä +-30 huippuyökokousta jne. olisi tuhlattu johonkin muuhun tarkoitukseen. Peruskirjan bail-out -pykälistäkin olisi pidetty kiinni.
Six-pack olisi ehkä suonut muutaman ajatuksen Suomenkin asioiden hoitoon.

. suvituuli Vastaus kommenttiin #76

Jep, tämä on sitä kuuluisaa "kontra-faktuaalista historiankirjoitusta".

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Vaikeneminen ja salailu on myöntymisen merkki ja hyökkäys EU-kritiikkiä vastaan todistaa sen aukottomasti!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ollille siis pitäisi antaa kenkää samantien, mutta miten???

kati sinenmaa

Kun britit lähtevät... Kun impivaara kutsuu...

Olli Pusa

Pyytäisi käyttämään sukunimeä. Kiitos.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Sopii mainiosti, ettei tule sekaannuksia. Tarkoitin siis Olli Rehniä!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Olli Rehn laulaa vain EU:n lauluja Suomea vastaan, kun on myynyt itsensä sen palkkalistoille.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Olli Rehnin vaihtaminen ei auta, tilalle tulee toinen eurouskovainen. Tämä tilanne muuttuu vasta kun on ajettu täysillä seinään, virheen myöntäminen merkitsisi kasvojenmenetystä ja sehän ei eurouskovaisille käy.

Tämä Neuvostoliitto 2.0 tulee meille tavallisille kansalaisille tosi kalliiksi.

Olli Makkonen

Krugman on täysin kujalla. Liiasta velkaantumisesta johtuvia ongelmia ei voi ratkaista lisävelalla.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Eivät ongelmat liiasta velasta johdukaan, vaan talouskasvun ja työpaikkojen puutteesta.

Olli Pusa

Ehkä se velkakin alkaa merkitä, kun sitä on liikaa. Mutta olisi silti hyvä, jos komission talousasioista vastaava varapuheenjohtaja ymmärtäisi edes talouden alkeita.

Käyttäjän alttisalomaki kuva
Altti Salomäki

Talouskasvun ja työpaikkojen puutteen syynä on liikaa kasvanut julkinen sektori.

Velkaantumisen kasvun syynä on liikaa kasvanut julkinen sektori.

Ongelmat ratkaistaan kuulemma kasvattamalla julkista sektoria.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #53

Selityksesi nyt ei ihan pidä paikkaansa,paitsi julkisenvelan osalta,mutta kun se ei ole se pahin ongelma.

Yllättäen nähdään aina vain se puoli velkaantumisesta,mutta miksi kukaan ei nää sitä yksityisenpuolen ylivelkaantumista ongelmana?

Käyttäjän alttisalomaki kuva
Altti Salomäki Vastaus kommenttiin #56

Kyllä yksityisistäkin veloista tulee ongelma heti, kun luottotappioita aletaan sosialisoida.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #66

Meinaat ettei sitä ennen vai?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #53

Liiallisen velkaantumisen ongelmista voimme keskustella taas, kun mm. lukuisat ylivelkaantuneet kotitaloudet Suomessa tulevat kohtaamaan nousevan korkotason ja hitaan kasvun yhteisvaikutuksen.

"Viisainta, mitä nyt (v. 2011) voi tehdä, on - jos rahaa on - maksaa pois velkojaan ENNEN kuin velan hinta nousee, sillä nyt se on helpompaa", neuvoivat eräät mm. Hypoteekkipankin ja liikepankkien johtajat taannoin.
Paisunut julkinen sektori on se kivireki, joka vie kasvulta terää ja lisää painoa suhteessa pienenevän yrityssektorin harteille.
Muistutuksia on näistäkin hyvissä ajoin tuotu esille ylioptimististen odotusten vallassa eläneen hallituksemme piirakkatehtaalle.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #57

Koska kotitalouksien ja valtion ylivelkaantuminen on melko laaja ilmiö kehittyneissä kansakunnissa.Toisaalta taas kehittymättömissä kansakunnissa julkinen velka on laaja ilmiö ja kotitalouksien velka alhainen,sekin pelkästään sen takia,koska mahdollisuutta velanhoitoon ei oikeastaan ole.

Näistä syistä tohdin väittää ettei ihan hetkeen tule tapahtumaan korkojen nousua ja tilanne toki pahenee EU:n linjalla. Ei ole mitään kanavaa mistä velkaa saataisiin pienennettyä ilman ettei se romahduta taloutta. Tästä syystä varmaankin kovat pohdinnat on päällä mikä olisi mahdollisimman vähän tuhoa aiheuttava keino.

Siihen tietysti tyypillisesti tarjotaan pakokeinoa liittovaltioon,mutta ei sekään pelasta tilannetta vaan antaa ehkä hetken lisäaikaa uskottavuuden nimissä luottoluokittajien edessä.

Toki teoriani voi olla täysin väärä :)

. suvituuli Vastaus kommenttiin #53

Tuo on liiallinen yksinkertaistus. Velka tämän kaiken taustalla on, mutta:

Julkisen sektorin velka ei ollut ongelma esim. Irlannissa tai Espanjassa, jossa julkinen velka suhteessa bkt'en oli suurin piirtein samalla tasolla kuin Suomessakin vielä pari vuotta sitten. Irlannissa se oli reilusti alle Suomen tason.

No ei ole enää - koska yksityistä velkaa on jouduttu ottamaan julkisen sektorin piikkiin.

Jaakko Anttila

Paul Krugman on USA:n vasemmistolaisin talousguru, jonka mantra on velkaelvytys.

Krugmanille haistatetaan pitkät USA:ssa.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

On Krugman Yhdysvalloissakin erittäin arvostettu. George W. Bushin aikaan hän taisi olla maan eniten siteerattu ekonomisti.

Fox Newsillä häntä kyllä morkataan kaiken aikaa, mutta eihän se ketään yllätä.

. suvituuli

Yhdysvaltalainen vasemmistolaisuus on Euroopasta katsottuna aika suhteellista. Ja päinvastoin - talouspolitiikassa Kokoomus ajaa kirkkaasti vasemmalta ohi USAn Demokraattisenkin puolueen.

Krugmania oikeisto-jenkit syyttävät libeeraaliksi. Eikä tälläkään ole mitään tekemistä sen kanssa, miten euroopassa ymmärretään liberaalisuus, uusliberalismista puhumattakaan.

Jari Niemi

.s: Ja kuten varsin hyvin tiedämme, me kansalaiset emme ole äänestäneet Olli Rehniä päättämään yhtään mistään. Eikä ole sellaista vaalia, jossa voisimme äänestää hänet pois vallasta.

Soinilaista propagandaa.

EU-komission on nautittava EU-parlamentin luottamusta, samoin kuin Suomen hallituksen on nautittava Eduskunnan luottamusta.

EU-komission jäseniä ei valita vaaleilla, kuten ei valita Suomen hallituksenkaan jäseniä.

Niinikään EU-komissaareja eivät kansalaiset voi erottaa, kuten eivät voi erottaa Suomen hallituksen ministereitäkään.

EU-komissio ja EU-parlamentti ovat siis tässä mielessä yksi yhteen kuin Suomen hallitus ja Suomen Eduskunta.

Missä ongelma?

Käyttäjän oigmjiwrmwih kuva
J Makkonen

"Missä ongelma?"

EU:ssa, Soini sen sanoi jo vuosia sitten. Vilkaise Suomen talouden tilaa ja velkakelloa.

. suvituuli

Ongelma on tässä:

Vallan omistajan eli kansalaisen kannalta - Suomen hallituksen ministerit ovat yhden äänestyksen päässä.

Toisin sanoen äänestämällä/vaihtamalla kansanedustajat, vaihdamme myös hallituksen. Eli meillä kansalaisilla on riittävä - tai ainakin niin suuri kuin edustuksellisessa demokratiassa voidaan ajatella olevan - kontrolli Suomen hallitukseen ja ministereihin.

Näin ei ole Euroopan Komission suhteen.

Itse asiassa meillä kansalaisilla ei ole mitään kontrollia EU-komissaarien suhteen.

Paras/pahin esimerkki tästä on nykyisen EU-ulkoministeri Cathrine Ashtonin valinta. Vielä muutama tunti ennen valintaa, hän ei edes ollut ehdolla. Valinnan tapahduttua Ashton ei sillä sekunnilla tiennyt tulleensa valituksi. Unohtamatta tietenkään sitä seikkaa, ettei Ashtonia ole koskaan valittu mihinkään toimeen äänestyksen perusteella - ei edes kunnanvaltuustoon!

Lisäksi komissaarien valinta tapahtuu niin, että meiltä valtakirjansa saaneet kansanedustajat muodostavat Suomen hallituksen, jonka (siis äänestäjästä katsoen kahden linkin päässä olevaa edustuksellista valtakirjaa käyttävä) pääministeri yhdessä muiden vastaavien valtiopäämiesten kanssa "päättää" EU-komissaarien valinnasta. Eli edustuksellista valtaa käyttävät valitsevat keskenään vielä korkeampaa - edustuksellista - valtaa käyttävän edustajan, jonka vallankäytön kontrollliin vallan viimekätisillä omistajilla - kansalaisilla - ei ole mitään suoraa eikä käytännösssä epäsuoraakaan vaikutusta.

Demokratiavaje - anybody??

EU-parlamentin asemasta on aivan turha edes puhua tässä yhteydessä. Eihän tästä ole kuin pari kuukautta, kun EU-parlamentti asettui vastustamaan EU-neuvoston ehdokasta Euroopan Keskuspankin johtokuntaan sillä perusteella, että johtokunnassa ei ole yhtään naisjäsentä. Arvatkaapa, tuliko EU-neuvoston (mies)jäsenehdokas valituksi? Tuli tietysti.

Hannu A Virtanen

Siksi on keksitty sana lumedemokratia.

Yleisesti voidaan sanoa, että jos totuus on ristiriidassa jonkin voimakkaan ryhmän etujen kanssa, se joko salataan tai vääristellään. Tämän vuoksi virallinen historiankirjoitus usein valehtelee. Euroopan Unionilla ja entisellä Neuvostoliitolla on paljon yhteistä.

Kumpikaan ei ole sntynyt kansojen tahdosta, vaan molempien taustalla ovat olleet pienet eliittiryhmät. Euroopan Unionia perustellaan ”luonnollisella integraatioprosessilla” aivan kuten Neuvostoliittoa perusteltiin ”siirtymisellä kapitalismista sosialismiin”.

Maastrichtin sopimus osoittaa selvästi, että Euroopan Unionista on tarkoitus kehittää Neuvostoliiton kaltainen keskusjohtoinen liittovaltio. Puheet ”itsenäisten valtioiden liitosta” ovat valhetta.

http://suomenhistoriaa.blogspot.com/2011/12/eu-huo...

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Juuri noin se "ns. demokratia" EU:ssa toteutuu.

Jari Niemi

Suomen hallituksen ministerinkään ei tarvitse olla millään vaalilla valittu. Esim. viime hallituksessa Alexander Stubb ei ollut kansanedustaja. Tässä hallituksessa Heidi Hautala ei ole kansanedustaja. Takavuosina useassa hallituksessa peräkkäin istui sitoutumaton(!) ei-kansanedustaja Kalevi Hemilä maatalousministerinä! Itse asiassa, teoriassa koko hallitus voi olla pääministeriä myöten ei-kansanedustajia ja jopa sitoutumattomia. Riittää, että tasavallan presidentti on heidät nimittänyt ja tämä ammattiministerihallitus nauttii eduskunnan luottamusta.

Analogia on ihan sama EU-komission ja EU-parlamentin välillä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #52

Jos kaikki on EU:ssa hyvin, miksi siellä pelätään Cameronin pitämää puhetta brittien kansanäänestyksestä koskien EU-eroa, tai jonkun maan lähtemistä eurosta, tai sitä, että EVM olisi läpinäkyvä ja vastuullinen toimistaan jne.?
Taidat ymmärtää?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #59

Seppo Saari.
Pelätään, että illuusio -EUROSTOLIITTO- ei toteudu ja "kalat uivat pois katiskasta". Kansanäänestykset ovat pannassa samoin avoimuus. Dominoteoria ja lumipalloefektiä pelätään myös. Kuplat ei saa paljastua tai käry käy...

Jos Italia ei pystyisi uusintamaan velkojaan ja ajautuisi kriisivaltioksi, se vetäisi Ranskan mukanaan syövereihin. Se merkitsisi EMUn hajoamista.

Jos Kreikka eroaisi EMUsta tai rahaliitto muuten murenisi, se olisi Saksalle ja Ranskalle ja muille suurille maille maailmanpoliittinen katastrofi. Vain omasta tahdostaan - ei EU:n päätöksellä - Kreikka voi erota EU:n artikla 60:n mukaisesti.
Kreikan osuus EMU-maiden taloudesta on vain 2 prosenttia, mutta sen ero eurosta johtaisi koko korttitalon romahdukseen. Ensin kaatuisivat muut PIIGS-maat ja Kypros.

. suvituuli Vastaus kommenttiin #52

Analogia ei ole sama.

Toki Suomessakin voidaan nimittää virkamieshallitus.

Mutta tämä ymmärretään/ymmärrettäisiin vain välia-aikaiseksi ratkaisuksi siihen asti kun maahan tavalla tai toisella (esim. uudet vaalit) saadaan taas kansanvaltaista eduskunnan (ja sitä kautta kansan) luottamusta nauttiva poliittinen hallitus.

Virkamieshallitus ei kuulu demokratiaan.

EU'hun se kuuluu. Mutta EU ei olekaan demokraattinen.

Edelleen - suurin pointti on seuraava: missä vaaleissa voimme äänestää Olli Rehnin pois vallasta? Sellaisia vaaleja ei ole.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #52

PL 61§. Valtioneuvoston muodostaminen.

Eduskunta valitsee pääministerin, jonka presidentti nimittää tähän tehtävään.
Muut ministerit presidentti nimittää pääministeriksi valitun tekemän ehdotuksen mukaisesti.

Ennen pääministerin valintaa eduskuntaryhmät neuvottelevat hallitusohjelmasta ja valtioneuvoston kokoonpanosta. Näiden neuvottelujen tuloksen perusteella, kuultuaan eduskunnan puhemiestä presidentti antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta. Ehdokas valitaan pääministeriksi, jos eduskunnassa toimitetussa avoimessa äänestyksessä enemmän kuin puolet annetuista äänistä on kannattanut hänen valitsemistaan.

Jos ehdokas ei saa vaadittavaa enemmistöä, asetetaan samassa järjestyksessä uusi ehdokas. Jollei uusikaan ehdokas saa yli puolet annetuista äänistä, toimitetaan eduskunnassa avoimena äänestyksenä pääministerin vaali. Valituksi tulee tällöin eniten ääniä saanut henkilö.

Valtioneuvostoa nimitettäessä ja sen kokoonpanoa merkittävästi muutettaessa eduskunnan on oltava koolla.

Jaakko Anttila

Euroopan komission jäseniä ei valita punakaartin huutoäänestyksellä.

EU on sui generis. Euroopan komissio on sui generis, jota ei voida mitata EU:n jäsenvaltioiden sabluunoilla. Jos jos yritetään niin metsään mennään primitiivisellä propagandalla.

Euroopan komissio vastaa jäsenvaltioiden ministeriöitä ja keskusvirastoja, joiden virkamiehiä ei valita vaaleilla yhdessäkään EU:n jäsenvaltiossa. Euroopan komission pääosastot vastaavat ylikansallisen yhteisön toimivaltaan kuuluvien alojen toimien täytäntöönpanosta.

Ylikansallisen yhteisön sisämarkkinat: henkilöiden, tavaroiden, palvelujen ja pääoman vapaa liikkuvus; kartellien toimintaa ja kilpailun vääristämistä torjuva yhteinen kilpailupolitiikka sekä yhteinen maatalouspolitiikka, yhteinen kalastuspolitiikka, yhteinen liikennepolitiikka ja yhteinen ympäristöpolitiikka.

Talouskomissaari Olli Rehn vastaa talouden ohjauksesta. Euroopan komissio vastaa myös kehitysavusta ja Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maiden kehittämisestä. EU antaa eniten kehitysapua koko maailmassa.

Väännetään rautalangasta, mitä sui generis sisältää:

Jäsenvaltioiden EU-edustajien (diplomaattien) muodostama valmisteleva komitea (Committee of Permanent Representatives) valitsee kaikki EU:n asialistalle tulevat asiat. Sen jälkeen Euroopan komissio järjestää asiasta julkisen kuulemisen, minkä tulosten perusteella komission antaa säädösehdotuksen Euroopan parlamentille, toiselle lainsäädäntövallan käyttäjälle. Jos toinen lainsäädäntövallan käyttäjä, jäsenvaltioiden hallituksia edustava EU:n neuvosto hyväksyy parlamentin ensimmäisen käsittelyn kannan, säädös tulee voimaan parlamentin hyväksymässä muodossa. Jos neuvosto ei sitä hyväksy, asia siirtyy sovittelukomiteaan. Jos osapuolet pääsevät yhteisymmärrykseen, säädös tulee voimaan kompromissin muodossa. Jos yhteisymmärykseen ei päästä, säädösehdotus raukeaa.

Euroopan parlamentin päätösvaltaa on lisätty vaiheittain vuodesta 1987 eli ylikansallisen Euroopan yhteisön perustamisesta saakka. Parlamentille annettiin yhteispäätösoikeus EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa koskevissa asioissa vasta vuonna 2009. Maatalouden osuus EU:n lainsäädännöstä on 50 %.

Jäsenvaltioiden hallitukset vahtivat mustasukkaisesti omaa tonttiaan. Jäsenvaltioiden hallitukset näkevät Euroopan parlamentin vallan anastajana, koska sen toimivaltaa on lisätty jatkuvasti vuodesta 1987 lähtien.

Jäsenvaltiot kilpailevat komission tärkeimmistä komissaarin tehtävistä ja komission johtavista viroista sekä johtavista viroista EU:n neuvostosssa. Yksikään johtava jäsenvaltio ei halunnut nähdä toisen johtavan jäsenvaltion (Saksan, Ranskan, Iso-Britannian) näkyvää ja dominoivaa edustajaa Eurooppa-neuvoston (huippukokousten) pysyvänä puheenjohtajana eikä EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkeana edustajana.

Kumpaankin virkaan valitiin kaikkea muuta kuin karismaattinen henkilö. Kumpaankin virkaan etsittiin harmaata hiirtä suurennuslasilla päätöksen tekemiseen saakka.

Euroopan parlamentilla ei ole toimivaltaa kaikissa EU:n toimivaltaan kuuluvissa asioissa, koska EU on sui generis.

Sui generis on latinankielinen ilmaus, joka tarkoittaa ”omaa lajiaan” tai kirjaimellisesti ”omaa sukuaan”. Se on peräisin skolastisesta filosofiasta, jossa sillä tarkoitettiin ideaa tai entiteettiä, jota ei voitu lukea osaksi jotain suurempaa käsitettä.

. suvituuli Vastaus kommenttiin #58

Anttila voi rauhassa olla tyytyväinen määritelmäänsä:

"Sui generis on latinankielinen ilmaus, joka tarkoittaa ”omaa lajiaan” tai kirjaimellisesti ”omaa sukuaan”. Se on peräisin skolastisesta filosofiasta, jossa sillä tarkoitettiin ideaa tai entiteettiä, jota ei voitu lukea osaksi jotain suurempaa käsitettä."

Se, että joku on sui generis tai skolastiikkaa, ei tee siitä demokraattista!

Kuinka kaukana ollaan kansanvallasta, jos joudutaan skolastiikka ottamaan avuksi?

Mitä seuraavaksi?

Inkvisitio ja noitavainot plus viralliseksi kieleksi latina?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #74

EU:ssa on valtava demokratiavaje. Se on naamioitunutta komentotaloutta harvainvaltapyrkimyksineen ja demokratian alistamisineen.

Rahatalous vastaan hallinto; oligargia vastaan demokratia. Rahamailma on saavuttanut tarpeeksi vaikutusvaltaa vakuuttaakseen hallitukset aina katastrofin uhatessa, että talous romahtaa, "ellei pankkeja pelasteta".

Vallan antaminen pankeille ja talouden siirtäminen EU:n, EKP:n ja IMF:n tehtäväksi uhkaa riisua itsenäisten valtioiden vallan painaa omaa rahaa ja määrätä veroista. Siitä seuraava tulee asettamaan rahalouden edut vastakkain kansallisen itsemääräämisoikeuden kanssa. Ajatus riippumattomasta keskuspankista "demokratian ylistyksenä" on synonyymi kaikkein tärkeimmän itsenäisyyden ilmentymän, oman rahan painamisen, luovuttamisesta talouden sektorille.

Sen sijaan, että olisi antanut kansan päättää kansanäänestyksellä, EU ja EKP päättivät pelastaa pankit tukipaketeilla, jotka muodostavat nyt suurimman yksittäisen osan kasvassa valtionvelassa. Yksityispankkien velkojen siirtäminen valtion taseeseen Irlannissa ja Kreikassa teki niistä veronmaksajien vastuita. Kaiken tämän sanelivat teknokraatteina esiintyvät rahatalouden asiamiehet. Heitä ohjailevat velanantajien käytäväpoliitikot, joiden tehtävänä on laskea, kuinka paljon työttömyyttä ja lamaa tarvitaan, jotta voidaan puristaa vielä tuottoa kirjoissa olevien korkojen maksuun.

Nämä laskelmat menevät varmuudella pieleen, koska talouden kutistuminen tekee velkojen maksusta vieläkin vaikeampaa. Yksinkertaistettuna tuloksena on roskatalous. Sen tarkoituksena on sulkea julkiset tilit ja luotot siirtämällä koko taloussunnittelu hallitsevan rahamaailman käsiin sillä perusteella, että se olisi paljon tehokkampi kuin julkinen talous. Valtion suunnittelua ja verotusta syytetään "tieksi maaorjuuteen" , aivan kuin vastuuttomasti toimivien pankkien "vapaat markkinat" eivät olisi suunniteltu harvainvaltaa hyödyttävällä tavalla demokratian sijaan. Valtiot pakotetaan maksamaan tukipaketit lainojen maksuun, jotka on tarkoitettu rikkaaamman kansankerroksen hyödyttämiseksi siirtämällä tappiot veronmaksajien maksettaviksi.

Ottamatta huomioon äänestäjien toivomuksia voi asettaa kansallisen velaan poliittisesti ja jopa laillisesti epävakaalle pohjalle.

Pankkien saattaminen uudelleen tiukemman säännöstelyn piiriin ja julkisten pankkipalvelu- ja lainavaihtoehtojen tarjoaminen uudistaisi ohjelmaa.

Velanantajia suosivaa , talouden säästösuunnitelmaa yritetään pakottaa eurooppalaisille EKP:n ja EU:n toimesta. Näennäisesti sosiaalidemoktraattiset hallitukset on ohjattu pelastamaan ennemmin pankit kuin elvyttämään talouden kasvua ja työllisyyttä. Huonoja pankkilainoja ja johdannaismarkkinoiden tappioita on sisällytetty julkiseen valtiovelkaan ja samalla yritetään karsia julkisia menoja ja myydä infrastruktuuria.

Veronmaksajien käsiin jäävä velka on aiheuttanut vastalauseina lisääntyviä protesteja Islannissa , Latviassa, Kreikassa ja Espanjassa. (Otteita Michael Hudsonin, ex-Wall Streetin taloustieteilijän, ansioituneen Kansas Cityn yliopiston tutkimusprofessorin kirjoituksesta : "Velkavankeus tuhosi Rooman - ja tuhoaa meidätkin, ellei sitä pysäytetä".

Alkuperäinen artikkeli: http://www.counterpunch.org/2011/12/02/debt-slaver... (Suomeksi: Magneetti media Yhteiskunta 4/2013 ss.28-29)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Ei oo oppositioo, vaihtoehtoo.

. suvituuli

Uskaltaisin sanoa, että Euroopassa alkaa löytyä oppositioo.

Sen nimi on kansa.

Tapio Niemi

Ministereillä on kansan mandaatti takana, EU:ssa Presidennti,pääministeri,ulkominsteri ja komissarit eivät ole kansan valitsemia. Tuollainan omavaltainen valinta on enemmänkin diktatuuria.

JJ Haveri

"Rehnin vastaus? Meidän on lopetettava tälläisten taloudellisten tutkimusten julkaiseminen, koska ne nakertavat luottamusta kiristyspolitiikkaan."

Jep, jep, simmut kiinni kohti ideologista jyrkännettä...

Sitten nämä vielä kehtaavat loukkaantua, kun verrataan Neuvostoliittoon.

Mistä näitä politrukkeja oikein tulee ???

Olli Pusa

Hyvinhän tuo pelastus EU:ssa menee. Kreikka ja Espanja on kaaoksessa, Kypros samoin. Italissa jatkuvat hullut päivät, Ranska taantuu ja Suomellakin menee aika nihkeästi.

Ja Suomessa on moneen kertaan juhlittu sitä, että Olli Rehn on merkittävällä paikalla komissiossa. Ihan kuin suomalaisille olisi jotakin iloa siitä, että Olli Rehn kekkuloi uutisissa potaskaa puhumassa.

Todellisuudessahan Rehn on ajanut komission asioita Suomessa eikä Suomen asioita komissiossa. Muisteaanpa, kuinka hän viime vuonna ihmetteli, että Suomi ei ole halukas maksamaan tuloonsiirtoja kriisimaille kun se on valmis maksamaan tulonsiirtoja Suomen kuntien välillä. Kovin on Rehnillä maailmankuva supistunut.

Ja kun hehkutetaan sitä, kun joku suomalainen politrukki on onnistunut keinottelemaan itselleen hienon viran euroveronmaksajien laskuun, pitää muistaa sen hinta. Kaikki on hankittu myymällä vastineeksi suomalaisten veronmaksajien etuja. Mehän emme noista viroista hyödy. Ne ovat vain politrukkien saalistusta.

. suvituuli

Oli muuten yksi erikoisemmista "Halutaan palkata" - työpaikka-ilmoituksista tämän aamun Hesarissa - pääkirjoitus!

Pääkirjoituksessa ei pelkästään todettu, että suomalaisilla on nyt hyviä mahdollisuuksia saada niitä ja näitä hommia EU-virkamiehinä. Siinä oikein mainittiin tietyt virat, jotka ovat haussa.

Kaiken huippuna - poikkeuksellisesti normaaleihin suomalaisiin työpaikka-ilmoituksiin verrattuna siinä jopa suoraan mainittiin maksettavat palkat: 5.000 - 16.000 eur/kk.

Ei muuta kuin paperit vetämään.

Olli Pusa

Tuossahan on tiivistettynä EU:ta ihannoivien suomalaisten politrukkien motiivi. Suomellehan ei tuosta ole mitään iloa.

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Tottai kai.Rehn on EU:n virkamies, eikä hänellä ole mitään velvotteita Suomeen enempää, kuin muihin maihin. (ainoastaan Suomen kansalainen)

Aivan sama on EU-parlamentaarikoillakin (MEP). He edustavat EU:a (tulevaa €uoro valtiota, kuten Barroso asian ilmaisi), eivätkä sitä maata, mistä heidät on valittu.

. suvituuli

Noinhan se menee. Meppienkin osalta valitettavasti. Tämän vahvisti Anneli Jäättenmäkikin perjantaina blogissaan, kun Meppien lojaliteeteistä kysyin. Toki hän yritti linja yhtäältä..toisaalta, mutta....

Herää vaan kysymys - mihin meidän ääniä tässä showssa tarvitaan?

Ja kuinka kauan?

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #44

Ääniä ei tarvita kauaa. Mutta rahat kyllä kelpaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #44

Voi lisäksi kysyä näistä kahdesta portaasta: 1) miten saa komissaarin tai 2) MEP:in vastuuseen sössimisestä?
EU-virkamies Paul Van Buitenen'kin teki milenniumin vaihteessa hartiavoimin töitä todistusaineistoa keräten komission (mm. E. Cressón) väärinkäytöksistä, mutta saikin itse potkut. Sen sijaan komissio ei joutunut tuomiolle mistään. Tosin se joutui vähin äänin eroamaan.
(Kirja: Euroopan salaiset kansiot, Aika Oy, 2000)

Mekin tiesimme tästä jo ennen euroon liitymistämme...

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki Vastaus kommenttiin #44

PSn Sampo Terho edustaa meitä suomalaisia.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Rahan ja vallanhimo on sokaissut Rehnin silmät ja kuurouttanut korvat. EU on hänen isänmaansa kuten sinipunallakin.

Hannu A Virtanen

Kuinka tällainen suurteollisuuden ja tehomaatalouden puppugeneraattorin yleensä annetaan olla Kepun listoilla?

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/hardtalk/967...

Katso kohta: 01.28 -> > > > > loppuun . Olli Rehn valehtelee koko euroopalle yhtä sujuvasti kuin savolaiskaverinsa Katainen!!!

Nearly two years since the Greek crisis first blew up, the country is still on the verge of defaulting and needs the latest bailout from the EU, European Central Bank and IMF by March if it is to pay the interest on its loans.

Europe's Commissioner for Economic and Monetary Affairs Olli Rehn told HARDtalks's Sarah Montague he thought an agreement would be reached in the coming weeks with Greece staying in the euro.

Juhani Piironen

Vakken ole Olli Rehnin ihailija, niin en kyllä ole Paul Krugmaninkaan linjoilla.

Paul Krugman on vasemmistolainen ekonomisti, jonka suurinta hupia on ehdotella kaikille lisävelan ottoa.

Sanotaanko näin että aika moni vakavasti otettava ekonomisti on eri mieltä. Myös näillä muilla on monilla Nobel -palkinnot taskussaan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Tuokin on totta, mutta näille muille on yhteistä jonkinasteinen kyvyttömyys tai haluttomuus vastata kysymykseen, että mistä ne miljardit sitten oikein leikataan.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Siitä nobelin palkinnosta: Nobelin rauhanpalkinto: vitsi: Ahtisaari, Hirtehishuumoria: EU. Ja ajatelkaapa kirjallisuuden nobelin palkinnon saajia. Noiden taloustieteen nobelien jakoperusteiden suhteen jäävään itseni liian vähillä alan tiedoilla varustettuna henkilönä, mutta jos ovat linjassa noiden edellämainittujen kanssa, niin en kyllä suurta arvoa moiselle huomionosoitukselle antaisi.

. suvituuli

En erityisesti vähättelisi taloustieteen Nobel-palkinnon saajia - Krugmankin on aikanaan tehnyt varsin uraa-uurtavaa tutkimusta - siinä kontekstissa, missä vallitseva taloustieteellinen paradigma toimii.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi Vastaus kommenttiin #75

Sanoinhan, että ymmärrän kyllä olla kommentoimatta taloustieteen saralta yhtään mitään.
Mutta kunnioitukseni ainakin rauhan nobelin kohdalla on todellakin raunioitunut, näiden "vitsikkäiden" valintojen jälkeen.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Ei ole olemassakaan "Taloustieteen Nobel-Palkintoa"

Sen sijaan vuosittain jaetaan:

"Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi"

. suvituuli Vastaus kommenttiin #79

Juu, tiedetään, tiedetään.

Kts. kommentti(35) alempana.

Vallitseva tapa taitaa kuitenkin olla, että puhutaan "taloustieteen Nobel-palkinnosta", jonka kaikki yhdistänevät tähän nimenomaiseen kunnianosoitukseen.

Jos nyt joku alkaisi kirjoittaa "Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi" - niin veikkaanpa, että sekaannusta syntyisi.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna Vastaus kommenttiin #80

Huomasin liian myöhään. :D Oikeassa olet.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Euroopan unionikin sai ansioitta Nobel-palkinnon. Vai tukeeko Nobel-valinnan tekijät nähtyä politiikkaa?

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Tässä on kreikkalaisen Kosmas Loumakis´in näkemys ruotsiksi kirjoitettuna. Kriisimaissa O.Rehnin ilmentämä suomalainen "sisu" on muuttunut suomalaiseksi "soossiksi", joka kuorruttaa ja maustaa pankkiirien ja eurofiilien valmistamaa muhennosta.

http://athenianvoice.wordpress.com/2013/02/16/olli...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hienoja kuvia rauhan Euroopasta.

Jarmo Alanko

Pauliin en ole tutustunut, joten häntä en kommentoi, vaikka millainen velkalobbari olisikin.

Rehnin Olli on taas tuttu mies. Kaverilla on enemmän valtaa kun suomen hallituksella yhteensä ja näkeehän sen jo 'kansalaisfoorumi'(foliohatuille tutumpi bilderberg-kokous) vierailuista, joita on tainnut kertyä jo parikin.
EU:n pankkikartellin pr-miehiä, jotka sanelevat mitä kokouksissa on päätetty.
Oikein fiksu kaveri ei sillä, mutta käyttää senkin potentiaalin näiden globalistien hyväksi, harmillista..
Viimeseen asti tulee pitämään kiinni pyramidihuijauksesta, tai oikeastaan siihen asti kunnes sen olemassaolo ei ole enää relevantti.

Pahoja miehiä puvut päällä.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Talouselämästä voi lukea Olli Rehnin poliitiikan huikeista saavutuksista:

http://www.talouselama.fi/uutiset/kreikasta+jaatav...

Kreikalla on nyt enemmän velkaa kun kriisin alussa ja bkt sukeltaa. Miten suuremman velan pystyy maksamaan pienemmillä tuloilla, jos ei pystynyt maksamaan pienempää velkaa suuremmilla tuloilla ? Tämä on niin ihmeellistä matematiikkaa ettei sitä kukaan täyspäinen ymmärrä.

Valtion menojen leikkaus aiheuttaa talouden supistumista ja jos samalla velkataakkaa lisätään niin katastrofi on valmis. Täytyy olla todella sokea tai vahva uskossa jos ei tätä ymmärrä.

Ylivelkaantumiseen auttaa vain velkojen anteeksianto, nykyinen tukipakettipolitiikka ei toimi, se aiheuttaa vain inhimillistä kärsimystä ja vaarantaa yhteiskunnan vakauden ja johtaa lopulta koko maanosan kaaokseen.

Jos yksityinen ihminen on ylivelkaantunut hän hakeutuu velkasaneeraukseen, samoin tekee ylivelkaantunut yritys. Miksi ykstyisiin ihmisiin tai yrityksiin ei käytetä tukipaketteja jos ne kerran ovat toimiva konsepti?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Ja sinipunan ansiolista: Suomella enemmän velkaa kuin koskaan ja itsemääräämisoikeuskin on vapaaehtoisesti annettu EU:lle. Takaa varman pääsyn Suomen taloushistorian mustille sivuille sinipuna ykkösen kansaa. Maestroina Holkeri et Katainen.

Hannu A Virtanen

Tässä on eräs näkemys federalistien märistä päiväunista:

1) Tapetaan oma elintarviketuotanto samalla kun Suomen edellytykset ostaa elintarvikkeita heikkenevät.
2) Nostetaan PK-yritysten verorasitus, jotta yksityinen sektori saadaan ajettua alas.
3) Annetaan suurimman yrityksemme tuhoutua antamalla päätäntävalta ja patentit vieraan vallan käsiin. Kaikkien aikojen nopein yksittäisen yrityksen alasajo maailmassa.
4) Maahan tuotetaan 50 000 ihmistä norkoilemaan, jotta sosiaalipuolella ja Punaisen Ristin kotoutustyöntekijöillä olisi töitä. Työtätekemättömät maahanmuuttajat pahentavat jo ennenstään huonoa työllisyystilannetta, ja myöskin ympäristö kuormittuu koska Suomessa eläminen rasittaa luontoa enemmän kuin etelässä.
5) Lainsäädännöllä nostetaan haja-asutusalueiden asumiskustannuksia ja siirretään väestö keskuksiin. Vähätkin maaseudun hyödyntämseen perustuvat elinkeinot ajetaan alas.
6) Luodaan aktiivisesti ristiriitoja yhteiskuntaan, jotta ihmiset eivät pystyisi keskittymään perhe- ja työelämään. Arvojen alasajo, rasismikeskustelu, koululaitoksen eri kulttuureista aiheutuvat ongelmat. Sosiaalinen media auttaa myös hajottamaan ihmis- ja työsuhteita.
7) Pyritään laskemaan työnteon arvostusta ja sen itseisarvoa ihmisen elämässä. Seurauksena on 25 prosentin työttömyys nuorten keskuudessa ja väistämätön syrjäytyminen.
8) Valtavaa byrokratiakoneistoa kasvatetaan lisää ottamalla jatkuvasti lisää velkaa ja se eteenpäin virkamieskuntaa kasvattamalla.
9) Jatkuva velantarve tekee Suomen päätöksenteon täysin riippuvaiseksi Suomen ulkopuolisista tahoista. Suomi on jo menettänyt itsenäisyytensä, EU.n liittovaltio on vain muodollinen sinetti asialle.
10) Suomen luonnonvarat, esimerkiksi mineraalit, luovutetaan käytännössä ilman vastiketta pois Suomesta.
11) Ohittamalla kaikki päätöksentekoprosessit saadaan aikaiseksi tuotantolaitos, joka tuottaa tappiota ja jolla on potenttiaalia tuhota kaksi Suomen tärkeimmistä vesistöalueista.
12) Rikkaan naapurin kanssa kieltäydytään tunnepohjalta tekemästä yhteistyötä, ei opetella kieltä ja ylläpidetään jatkuva negatiivista tiedotusta tästä maasta. Liittoudutaan tämän maan kansainvälisen kilpakumppanin kanssa ajamaan naapurimme kilpakumppanin kansainvälsiä etuja. Omat edut uhrataan jotta muut menestyisivät.
13) Valtion korkein johto keskittyy pelin politiikkaan ja ottaa toimintaohjeet EU:sta.

Käyttäjän AnttiJokinen kuva
Antti Jokinen

Nobelin palkintoa ei jaeta talous"tieteissä".

Krugmanin ehdotusten järkevyydestä huolimatta on ilo lukea Olli Rehnin lyttäämisestä kansainvälisessä lehdessä.

Koko EU pitäisi lakkauttaa ja siirtyä Sveitsin malliin, jossa osallistutaan kaupankäyntiin eikä juuri muuhun.

Ne, jotka EU:ta haluavat voivat sen kustantaa omasta pussistaan. Miksi meiltä muilta pitää varastaa.

. suvituuli

Juu, kyllä tiedetään, että ns. taloustieteen Nobel-palkinto oikeasti on Ruotsin keskuspankin, Riksbankin, Nobel-palkintoperheeseen myöhemmin tuoma lisä. Kuten on ns. Nobelin-rauhanpalkintokin, jonka myöntää Norja. Samoin tiedetään sekin, ettei talous"tiede" ole koskaan täyttänyt, eikä vieläkään täytä niitä kriteerejä, joita Alfred Nobelin aikana voidaan ajatella "tieteeksi" käsitetyn.

Sveitsistä todellakin voisi ottaa mallia. Eikä vähiten sen suhteen, miten kansanvalta saadaan toimimaan ilman demokratia-vajetta.

Juhani Piironen

Rauhanpalkinto taitaa olla Nobelin itsensä ehdottama. En tiedä miksi hän valitsi Norjan myöntäjämaaksi. Ehkäpä Ruotsi oli liian sotaisa maa :)

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Asia on juuri näin. Me tarvitsemme euroopasta vain kauppakunppaneita. Oikea hallitus miettisi miten suomalaiset yritykset pärjäisivät ja miten saisimme euroopasta mahdollisimman paljon työtä ja rahaa omaan hyvinvointiimme.

Valitettavasti hallitus keskittyy siihen, miten voitaisiin maksimoida suomalaisten veronmaksajien rahojen syytäminen Brysselin pohjattomaan kaivoon, ja miten jokainen järjetön direktiivi voitaisiin laittaa voimaan mahdollisimman nopeasti.

. suvituuli

Esimerkiksi minä en viitsi näitä tälläisiä linkkejä tutkia.

Tämä on - k e s k u s t e l u palsta!

Olisiko liikaa pyydetty, että muutamalla sanalla/lauseella kommentoija tiivistäisi, mitä siellä linkissä on.

Hannu A Virtanen

Anteeksi.

"Goldman Sachs oli muutama vuosi sitten suuri ja ihailtu rahoituslaitos, tänään se on monen vihaama ahne pankki, jota syytetään sisäpiiritiedon hyväksikäytöstä sekä niin markkinoiden kuin poliitikkojen manipuloinnista."

. suvituuli Vastaus kommenttiin #43

Kiitos.

Mutta linkkiä katsomatta ei tuosta tiivistyksestä oikein selviä, miten tässä yhteydessä GS liittyy Krugmaniin tai hänen kaksiin ratttaisiin?

Hannu A Virtanen Vastaus kommenttiin #45

Kun olet sivistänyt itseäsi katsomalla tuon YLE Ulkolinjan ohjelman n. 50 min, ja katsot saman käyttäjän muut lataamat videot, niin voit ihan itse valita ne toiset rattaat.

Blogistin ja muiden keskustelijoiden näkökannoista riippuen vaihtoehtoja on varmasti riittävästi.

Moderointi edellyttää sivistystä, jota ei ole suotu edes julkisen sanan neuvostoon. Yleissivistys on hankala hankkia ja kallis ylläpitää.

Ei jankata.

Kiitos.

. suvituuli Vastaus kommenttiin #50

Edelleenkään tuosta ei selviä, mitkä ovat ne Krugmanin "toiset rattaat".

Voitte - jos pystytte/osaatte - jatkaa tämän selventämistä lisäkommentilla. Aivan vapaasti, ilman minkäänlaista pelkoa sen leimautumisesta "jankkaamiseksi". Itse asiassa termin mainitseminen vaikuttaa enemmänkin kommentoijan omaalta haluttomuudelta argumenttinsä selventämiseen, etten sanoisi yhdenlaista "itsesensuuria".

Moderointia, etu- tai jälkikäteenkään, en ole joutunut viimeiseen pariin vuoteeen harrastamaan, joten en ymmärrä mitä yritätte sanoa.

Hannu A Virtanen

14.2.2010

The New York Times paljastaa, että yhdysvaltalaiset investointipankit ovat vuosien ajan auttaneet Kreikkaa salaamaan talousvaikeutensa EU:lta. Kreikka on sopinut pankkien kanssa järjestelystä, jolla se saa heti rahaa pankeilta budjettinsa tilkkeeksi, ja pankit puolestaan saavat pitkälle tulevaisuuteen valtiolle kuuluvat lentokenttämaksut ja lottotulot.

http://www.taloussanomat.fi/talouskriisi/2011/09/1...

YLE-vero suojelee kansalaisia tarpeettomalta aivotoiminnalta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Näistä kahdesta on kyllä hankala päätellä kumpi on enemmän pankkiirien juoksupoikana.

Krugman pitää merkityksettömänä sitä miten pankit säätelee rahan määrää taloudessa,koska hänen talousmallissaan rahamäärä on vakio.

Rehn taas..en edes oikeastaan tiedä onko hän lintu vai kala ja mikä on hänen talousmallinsa,saati minkä talousteorian mukaan hän koittaa ymmärtää euron kulkua yhteisvaluuttana. Vai..onko hän vain paikkaamassa vuoto kerrallaan ongelmia ja siitä syystä kaikki hänen toimintansa vaikuttaa niin kaoottiselta?

Käyttäjän KalleVh-Jaakkola kuva
Kalle Vähä-Jaakkola

Hämmästyin itsekin Rehnin kommentista. Hän on yleisesti leimautunut vapaan keskustelun ja ihmisoikeuksien puolesta puhujaksi. Tosin Rehninkin kädet on varmasti joissain määrin sidottu komission, EKP:n ja Saksan kautta. Joka tapauksessa Krugman on oikeassa vallitsevasta politiikasta. Oikeista ratkaisuista eurokriisiin (ja väärästä lääkkeestä) olen kirjoittanut laajemmin omassa blogissanikin:

http://makrotalous.blogspot.fi/2013/02/eurokriisin...

http://makrotalous.blogspot.fi/2013/02/eurolaakkee...

. suvituuli

"Tosin Rehninkin kädet on varmasti joissain määrin sidottu komission, EKP:n ja Saksan kautta"

Mitenkähän tuo on suhteessa siihen, että tämän nimenomaisen Rehnin muistion jakelulista on seuraava:

ECOFIN ministerit
Mr. Draghi, EKP
Mr.Wieser, EFC[?]
Mr. Viljbrief, EPC[?]
Mr. Hoyer, EIB
Mr. Regling, ESM
Ms. Lagarde, IMF

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mario Draghi on Goldman Sachsin valmentamia miehiä EKP:ssä.

Tuula Saskia

Ei ainoastaan harmita, vaan pelottaa.

. suvituuli

Minua lähinnä ihmetyttää, että tämä sentään yhdessä maailman johtavista sanomalehdestä, New York Times'ssa julkaistu, yhden maailman johtavista ja seuratuimmista talouskommentaattoreista, Paul Krugmanin kirjoittama asiallinen mutta samalla huolestuttava arvio komissaari Olli Rehnin toiminnasta ei ole herättänyt minkäänlaisia intohimoja suomalaisessa mediassa. Ei mitään. Zero. Zippo.

Sentään ilmeisesti oman blogini innoittamana, pari kanssa-bloggaajaa tarttui aiheeeseen:

-Mikko Kangas-oja omassaan väittää, että "Olli Rehn on asetettu naurunalaiseksi. Nobel-palkittu mies nauraa sille."

En tiedä mistä Kangas-oja vetää tuon johtopäätöksen. Krugman ei naura. Hän on huolissaan. Ja varoittaa, mitä vielä tuleman pitää.

-Maarten Odde de Bonniot blogissaan vetelee tapansa mukaan hatusta sammakoita. Hän kirjoittaa "[Krugmanin] mielestä talousjärjestelmässä ei tarvita juuri lainkaan kontrollia."

Se, miten Odde de Bonniot on päätynyt tähän johtopäätökseen on mysteeri. Krugmanista, jos kenestä noin ei voi sanoa. Päinvastoin.

Enemmän kuin mistään muusta, tuo kommentti kertonee Odde de Bonniotin kyvyttömyydestä ja heikosta perustietojen hallinnasta.

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

"Enemmän kuin mistään muusta, tuo kommentti kertonee Odde de Bonniotin kyvyttömyydestä ja heikosta perustietojen hallinnasta."

Itse en ole hänen kommentoinnistaan löytänyt muuta kuin tyhjiä sanoja epämääräisessä järjestyksessä.

Olli Pusa

"kommentti kertonee Odde de Bonniotin kyvyttömyydestä ja heikosta perustietojen hallinnasta."

Hänellä on ilmiselvästi olemattomat tiedot ja valtava paine julistaa totuutta. Se sitten ilmenee koomisina bloggauksina. Sensuroi vastauksia, osan julkaiseen kommentoimatta ja osaan kommentoi hyvää päivää kirvesvartta.

Hämmentävintä hänessä on miksi tuollainen sähköjänis on laitettu radalle juoksemaan? Jos ei parempia ole löytynyt, kovin on ohuiksi joukot käyneet.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tätä menoa suomalaisesta Olli Rehnistä tulee vielä jonakin päivänä Nobel-palkittu taloustieteilijä, kunhan kirjoittaa aikanaan muistelmansa, joissa paljastaa EU:n käyttämän negatiivistuottoisuuden eli Desperation-talousopin syvimmät salat.

Olli Pusa

Nimikin muistelmille olisi jo valmiina:

Olli Rehn: "Urani varoittavana esimerkkinä"

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Lyttäämisen lyhyt historia:

0) Pölhöpopulistit lyttäävät EU-politiikkaa
1) Olli Rehn lyttää suomalaisten EU-kriittisen keskustelun.
2) Noblisti Paul Krugman lyttää Olli Rehnin.
3) MEP Liisa Jaakonsaari lyttää David Cameronin vieterihiireksi.
4) David Cameron lyttää EU:n tehottomaksi tuhlariksi.
5) EU lyttää Kreikan puolitiehen jääneet säästötoimet.
6) Kreikka lyttää Merkelin, Saksan ja EU:n kitsastelun.
7) Monti lyttäsi kerran euron "hornan tuuttiin".
8) 85% espanjalaisista lyttää pääministeri Rajoy'n.
9) Kun euro on peruuttamaton, lyttäävät komissaarit & co kaikki epäilijät.
10) Suomen hallitus lyttää EU- ja eurokritiikin.
11) Osa Suomen mepeistä lyttää eurobondit ja EU-liittovaltion.
12) Suomalaismeppi lyttää rikkidirektiivin ja osan EU-ilmastopolitiikkaa.
13) Olli Rehn lyttää ns. Rehn-viiven jälkeen Rehnin aikaisemmat lausunnot euro- ja velkakriisistä.
14) Yli puolet suomalaisista lyttää sen, että "piikki on auki" EU:n konkurssiklaanille.
15) Puolet briteistä lyttäisi EU-jäsenyyden.
16) Koko EU lyttää omaa perustuslakiansa.
17) EU:n tilintarkastajat lyttävät kaikki EU:n tilinpäätökset.

Hyvää talvilomaa! ;-)

. suvituuli

Jos US-toimitukselta kysyttäisiin, sanoisivat varmaan, että saahan sitä lytätä, kunhan ei jankkaa...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Paul Krugman jatkaa Olli Rehnin pöllytystä NYT:ssä (4.2.2013)

http://krugman.blogs.nytimes.com/2013/03/04/cockro...

Krugmanin uusimman artikkelin luki YLE. http://yle.fi/uutiset/paul_krugman_jatkaa_olli_reh...
Näin YLEn jutussa tiivistelmä;

Krugman vertaa talouden väärinymmärryksiä torakoihin, jotka tulevat takaisin, vaikka ne kuinka monta kertaa vetäisi wc:stä alas.

Maailmankuulun taloustieteilijän mielestä komissaarilta uupuu teoreettista tietoa sekä taloudesta että menneistä kriiseistä. Silti Rehn on vakuuttunut vyönkiristyslinjastaan eurokriisissä, Krugman ihmettelee. Vielä enemmän hän ihmettelee sitä, että moinen mies saa johtaa linjanvetoja.

Krugman vertaa talouden väärinymmärryksiä torakoihin, jotka tulevat takaisin, vaikka ne kuinka monta kertaa vetäisi wc:stä alas.

Nyt torakka piinaa Krugmanin mielestä Olli Rehniä. Tämän mukaan John Maynard Keynes ei olisi näinä raskaiden valtionvelkojen aikoina itsekään keynesiläinen, julkisen kulutuksen lisäämistä kannattava elvyttäjä vaan lisävelkaantumisen vastustaja.

Krugman näpäyttää Rehniä kuvalla, joka osoittaa, että Britannian velkaantumisaste - velan suhde bruttokansantuotteeseen - oli Keynesin kirjoitusten kulta-aikaan 1930-luvulla paljon nykytasoa korkeampi, huipussaan noin 200 prosenttia.

Toimituksen poiminnat